15.03.2013 г.

ЗООПАРКЪТ ВЪВ ВИЕНА


Най-старата зоологическа градина в света е обект, който заслужава отделна статия. Основана 1752 година, радва се на голям интерес и заради доброто си разположение в лятната резиденция "Шьонбрун." Много добри са ми впечатленията, но няма да се впускам в обяснения, следващите снимки на избрани животни са показателни.
Три вида пингвини
Сурикати
Най-големият сухоземен бозайник - слонът достига до 7000 кг. и 4 метра височина
Маймунско позиране
Голямата панда е звездата на зоопарка. Радва се на засилен интерес не само заради пухкаво-дебеличкия вид, много рядко срещано животно в зоологически градини (в случая само пет в Европа). Китай си я патентовал и се води тяхна изключителна държавна собственост. През 70-те години на 20 век пандата бива подарявана и употребена по дипломатически съображения на най-високо ниво от страна на Китай. По-късно прекратяват тази практика и променят условията, дават я под наем, който достига до 1 000 000 долара годишно. Явно финансова пречка е сериозна, защото извън Китай към днешна дата може да видим панда в по-малко от 20 зоопарка в света.
Най-високият животински вид на земята - жирафът. Размерите им са внушителни на живо, а и твърде несиметрични.
Аз лично не знаех за съществуването на това животно преди посещението ми в зоопарка - червена панда. 
Бароковият павилион в центъра на зоопарка е построен навремето, за да обядва императорското семейство. Повечето от животинските видове, към които има сериозен интерес, са именно в зоната около постройката.
Хипопотам или от древногръцки "речен кон" е третият най-голям сухоземен бозайник
Второто по големина животно от семейство котки - лъвът
Тигърът в цялата си красота и изящност. Най-голямото животно от семейство котки е като че ли изваян от природата, според канонът на божествената пропорция.
Ягуар
Черен ягуар
Най-бързото сухоземно животно гепардът
Очилата мечка, обитава Южна Америка

Достигащ до 4 тона, носорогът е вторият по големина сухоземен бозайник


Входът на зоопарка с пандата и слона е достоен завършек 

Първа част

Втора част

Нощна Виена

Градските кафенета във Виена



Няма коментари :

Публикуване на коментар