15.03.2013 г.

ГРАДСКИТЕ КАФЕНЕТА ВЪВ ВИЕНА


Кафенетата в края на 19 век се превръщат в средище на интелектуалния живот във Виена. Сред по-традиционните може да се намерят някои общи черти: богато декорирани, цари по-формална, официална обстановка.

Целта на последната ми статия, посветена на Виена, е да ви запозная с впечатленията, препоръките и личната ми класация на посетени кафенета. Държа да подчертая, че ги разглеждам повече като обекти, следователно интериорът, атмосферата, обслужването са с предимство пред кафето, сладките изкушения и цените, защото:
- няма съществена разлика в цените между тях при избор на сходни напитки, изделия;
- тортите с изключения на едно-две кафенета са сходни като избор;  
- кафето за мен е неудовлетворително, макар да има различни разновидности като "Моцарт" с вишновка и сметана, те служат по-скоро за подобрители на вкуса.

На първо място поставям кафенето централно в Музея на историята на изкуството. Освен най-стойностната колекция във Виена има още един повод за посещение - кафенето. Сервитьорите са облечени в смокинги, пищната барокова амосфера напомня на католическа църква в акомпанимент на класическа музика изпълнявана на живо. 
Второ място е в най-високата точка в Шьонбрун - кафенето в Глориет. Понеже откритата част е от задната страна и няма възможност за видимост към парка, то препоръчвам да се седне във вътрешността в близост до прозорците с внушителната панорама. 
Третата позиция е за прочутото "Централ." Кафенето е в неоренесансовия дворец Ферстел, разположен в сърцето на града. Интериорът с готическия си таван е нетрадиционен, прави силно впечатление. Има по-голям избор от вкусни торти.
Четвърто място е за любимото кафене на Хитлер - Шперл. Аристократична и спокойна атмосфера, тортите не блестят с нищо отличително.
Демел е на пета позиция. Инициалите "K.u.K" над вратата означават "императорски и кралски" и обозначава местата, предпочитани навремето от императора. Върху Бургтеатър и Щатсопер също може да се видят. Масите са буквално набутани една до друга и интериорът бледнее пред предните четири места. Интересно е да се наблюдава на живо как приготвят щрудел през прозрачна преграда.
Сахер заема шестата позиция. Модернистичният вид не бих го определил като позитив. Едноименната торта създадена за първи път в кафенето я предлагат със сметана, която омекотява тежкия вкус от шоколада. Не препоръчвам за посещение, същият десерт със сходно качество и на по-евтина цена може да бъде опитан в другите сладкарници във Виена . 



На последна позиция е "Аида", верига популярни обикновени сладкарници, които предлагат с около едно евро по-евтини сладкиши, но с по-занижено качество и по-лошо обслужване. А за кафето тип "шварц" и ронливият щрудел предпочитам да не ги описвам. 







Няма коментари :

Публикуване на коментар